Disznók elé gyöngyöt?

Disznók elé gyöngyöt?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Disznók elé gyöngyöt?

Amikor előszőr kaptam azt a jelzőt, hogy nem vagyok normális, hogy a disznók elé vetem a gyöngyöm, csak elengedtem a fülem mellett. Aztán telt-múlt az idő és megint megkaptam ezt a hasonlatot. Gyökeret vert a fejemben és erre a kis szemelvény írására ösztönzött. Köszönöm.

Az írásom célja nem vallási ideológiák és magyarázatok megdöntése, kimagyarázása, átértelmezése és/ vagy kifigurázása, sokkal inkább, egy új nézőpont elültetése azok számára, akik hasonló cipőben járnak vagy épp fel-alá billegnek kétségeik mérleghintáján.
Nekik szól leginkább.

 

Disznók elé gyöngyöt?

 

A legtöbb vallási magyarázat e tekintetben abban egyetért, hogy a fenti kijelentés alatt leginkább arra gondolnak, hogy ne adjuk kincsinket olyanoknak, akik nem érdemlik meg vagy nem értékelik azt. Rendeben. Ez így egyszerűnek tűnik, de kapásból felmerül egy kérdés: Vajon kik a­zok a disznók, akiknek nem való az igazgyöngy, csak a mos­lék? Vagy éppen, mi az igazgyöngy és a moslék között a különbség?

 

Itt lép be a moslék, mint bullshit teória –

(A bullshit olyan kvázi-gondolat, amelyből hiányzik az igazságra való törekvés, a tudás, az információ, egyfajta mentális ürülék, amit egy személy (gyakran nagyotmondás céljából) a másikra ürít, aki ezt durván visszautasítja. A bullshit számos vonását tekintve hasonlít a giccshez. forrás: PhD Dr. Kollár József – A bullshit mint anti-design)

– után szabadon megalkotott PigShit, mint Udumbara teóriám, mely szabad teret enged a gyöngyök szórásához.

 

Disznók elé gyöngyöt? Normális vagy?

 

Igen, a kérdés második felére valószínűleg kapásból azt válaszolnánk: Nem. A disznók elé vetett gyönggyel a disznó nem tud jól lakni, és kérne, még kérne, és kérne, hogy éhségét csillapíthassa. Hiábavaló tevékenységnek tűnhet a gyöngyök ilyetén formán történő ”eltékozlása”, hiszen a disznó, ha nem ismeri fel a gyöngy értékét, éhsége csillapítása céljából mindet fel akarna majd zabálni. Aztán, amikor észreveszik, hogy még jól sem laktak vele, akkor az etetőjük ellen fordulnak. Mit tehetünk ilyenkor? Semmit. Ha elfogyott a gyöngyünk, úgysem tudunk szórni. Egyáltalán minek is szórjuk? Értelmetlennek tűnik elsőre.

 

De nézzük, mi történik akkor, ha végtelen mennyiségű gyöngy áll rendelkezésünkre?

A disznó gyomra véges kapacitással rendelkezik, kvázi előbb utóbb eltelítődik a gyöngyökkel. Igaz, az éhség érzete továbbra is fennmarad. De, a disznó emésztési folyamata során a gyöngyöt emésztetlenül (sértetlenül) üríti ki emésztőcsatornái salakanyagaival keverve. Igazából nincs más hátra, mint a szarkupacból kiemelni ezeket a gyöngyszemeket, megtisztítani, és újra felhasználni. Undorítónak hat, vagy hangzik ez a folyamat, és bevallom, én is kevés embert ismerek, aki erre képes, vagy a gyakorlatban is tudná ezt a metaforát alkalmazni. És itt jön be a képbe az Udumbara virág metaforája.

 

Disznók elé gyöngyöt? PigShit, mint Udumbara?

 

A pigshit-be rejtett gyöngyök hasonlata, mint udumbara virágok. Az udumbara virágok apró, fehér tulipán alakú virágok, amelyek fehér szálon növekednek. Az udumbara név az ősi szanszkrit nyelvből származik, ami az égből származó virágot jelent. A virágoknak nincs levele vagy gyökere, és bárhol kinőnek, akár fémtárgyakon, műanyagokon – bármin. Az udumbara virágoknak nem szükséges víz vagy talaj a növekedéshez, és nincs vetőmagjuk sem. A buddhizmus írásában, ez áll:

kép forrása: itt

„Mítikus virág, 3000 évben egyszer virágzik, és az Aranykerék királyának megjelenését hirdeti.” A buddhista legenda megjövendöli a „Szent királynak az érkezését, aki megfordítja a kereket”, amely helyesbíti a dharmát (erkölcsi törvényeket) a világon. A szentírások továbbá azt is elmagyarázzák, hogy a király bárkit elfogad bármilyen vallási hovatartozásból, mindenkit megváltva.

 

Vajon kik a­zok a disznók, akiknek nem való az igazgyöngy, csak a mos­lék? Ez egy nagyon ravasz kérdés, anélkül, hogy ítélkeznénk mások felett. Nem tudom. Nem vagyok annyira bölcs, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjak. Talán, ezért is szórom a gyöngyöket, és bízom abban (mint udumbara virág),  hogy aki megtalálja, elteszi, értékeli, aki meg nem akarja eltenni, az meg nem teszi el vagy emésztetlenül kiüríti magából. Nekünk pedig nem marad más, mint a gyöngyökkel teli PigShit, melyekhez bizony a kezünket is be kell mocskoljuk, hogy újra és újra, ragyogó fényében tudjuk továbbadni a ”kihámozott” gyöngyöket.

Disznók elé gyöngyöt?

Nos, ezek után akkor bátran lehet szórni a gyöngyöket, a disznók elé is, hiszen, ha csak egy disznó is felismeri a gyöngyöt, már tettünk valamit a disznókért, mint ahogy az udumbara virágai levél és gyökér nélkül képesek bárhol kinőni, akár fémtárgyakon, műanyagokon, akár a disznókon, akár a pigshit-en – bármin.

 

Adni, adni, és mindig csak adni.
Olyan, mint maga az élet.

 

Kálnay Adél: Kérdés

 

Lehet-e jónak lenni egy rossz világban,
sétálni télen kigombolt kabátban,
szalonnát szúrni fagyos ágra,
nem vadászni nyúlra fácánra,
koldus kezébe kenyeret nyomni,
csábítók között hűnek maradni,
házad kapuját kitárni,
hadd jöjjön hozzád akárki,
kisgyerek könnyét letörölni,
senkivel soha nem pörölni,
dermedt verébért hajolni porka hóba,
más baját sosem hozni szóba,
békét, nyugalmat, szépséget akarni,
adni, adni, mindig csak adni,
tökéletesre lelni egy madár dalában…
Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?

vers forrása: itt

A lehetséges válasz pedig:

Hamvas Béla: Útravaló

 

A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle, mert amikor bennünket elküldtek,
az útra bocsájtó hatalom így szólt:
Rád bízok minden embert külön,
kivétel nélkül mindenkit, segíts, adj enni, adj ruhát,
mindenkire vigyázz úgy, mint magadra,
és ne hagyd sötétségben elmerülni.
Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg.
Az egész világ a tiéd.
Szabad vagy a kövektől az éterig.
Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja,
de jaj neked, ha magadnak tartod.
Elbocsátlak téged is, mint mindenkit:
Felelős vagy minden emberért aki veled él,
s el kell számolnod minden fillérrel,
amit magadra költesz,
minden örömmel, amit magadba zártál,
és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg.
Most eredj és élj, mert a világ a tiéd.

És, hogy mindez bullshit-e vagy sem?
Mindenki szabadon végig gondolhatja.

 

(2020.11.15-16)

Kép forrása: Monika Payer Photo[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ezeket olvastad már?